Láska

Sebeláska je základ šťastného života

Když se někoho zeptáte, co si představí pod pojmem láska, pravděpodobně vám odpoví, že je to vztah dvou lidí. Ale téměř nikoho už nenapadne odpověď, že je to vnitřní pocit štěstí k sobě samému. Přitom je to právě sebeláska, co zvyšuje kvalitu našeho života. Sebeláska znamená, že máme sebe nesobecky na prvním místě. Člověk se o sebe musí starat – zevnitř i zvenčí, protože jinak šťastný nikdy nebude. Člověk musí dělat co je mu příjemné, ať je to jízda na kole nebo pečení makronek. Zároveň musí umět odpočívat a starat se o svoje tělo a mysl.

šálek čaje

Projevy sebelásky jsou různé, ale lidi na ni snadno zapomínají. Raději potěší druhé na svůj úkor, a potom přemýšlí, proč jsou pořád nemocní, uštvaní, unavení, a proč se jim příliš nedaří. Je potřeba říct dost, a stavět sebe na první místo. I tak lze ostatním pomáhat, ale s rozumem. Raději si dejte svůj oblíbený čaj nebo kávu a užijte si chvilku pohody, než abyste opět řešili cizí problémy. Sebeláska je i o nastavení hranic svému okolí. Když se necháte zneužívat, rozhodně spokojeni nebudete.

žena medituje

Sebelásce se lidé neučí
Učíte sví děti, aby se měly rády? Nejspíš ne. A proto je tolik dospělých, kteří mají problém s tím mít se zdravě rádi. Každý druhý si vyčítá svůj vzhled, postavu, nebo vzdělání. Ale takto nikdy spokojeni nebudete. Chcete-li prožít spokojený život, musíte se holt smířit s tím, že některé věci nezměníte, ani kdybyste se sebevíc snažili. Nebudete vyšší nebo nebudete mít jinou barvu kůže. Musíte se mít rádi takoví, jací jste. Musíte si najít chvilku pro sebe i za cenu toho, že se někdo naštve, že si dovolujete dát přednost sami sobě a svému klidu. Relaxujte, dělejte co vás baví. Mějte se prostě rádi takoví, jací jste. A rozhodně si nevyčítejte, že někomu nepomůžete. Nemáte povinnost neustále někomu pomáhat. Buďte jen šťastní a zbytečně se nestresujte věcmi, které nemůžete ovlivnit.

Podobné příspěvky