Lifestyle

Osvěžující zmrzlinové dezerty

Kdo by neměl rád zmrzlinu. V horkých letních dnech je chutné a vítané osvěžení. Proto vzniklo po celém světě spoustu osvěžujících a vynikajících dezertů, které jsou studené, lahodné a s přídavkem skvělé zmrzliny.

Pojďme se podívat na některé z nich. Třeba si toto léto vyzkoušíte některý z nich udělat doma!

Brownie sundae

Tento dezert je v podstatě pohár, který spojuje dva skvělé a lahodné dezerty. Brownie a zmrzlinu. Brownie je tvořeno čokoládovým těstem, jsou vláčná, uprostřed ještě téměř tekutá a s výraznou čokoládovou chutí. Čtvereček brownie, který by měl být nejlépe ještě teplý, se doplní zmrzlinou jakékoliv příchutě, nejčastěji se však používá vanilková. K tomu šlehačka, strouhaná čokoláda a můžete přidat třeba jahodovou omáčku.

brownie

Milkshake

Milkshake má dlouholetou tradici. Tento dezert je velmi snadný na přípravu a můžete si ho vychutnat i v mnoha podnicích u nás. V podstatě jde o směs mléka a zmrzliny, které se rozmixují do lahodného, krémového a studeného nápoje. Dnes jsou v oblibě bohatě zdobené milkshaky, které se doplní o šlehačku, bonbony, ořechy, ovoce a mnoho dalších pochutin.

milkshake

Kulfi

Kulfi pochází z Indie a jedná se o tamější tradiční pamlsek. Vyrábí se z plnotučného mléka, které se pomalu vaří a tím dosáhnete jemné zkaramelizované chuti. Do mléka se přidají další ingredience, jako je třeba sezónní ovoce, růžová voda nebo pistácie. Směs se naleje do formy kuželovitého tvaru a nechá se zmrazit.

Dondurma

Zmrzlina pochází původem z Turecka je oblíbená především pro svou neobvyklou konzistenci a taky tomu, že je odolná vůči teplotám a tedy netaje. Textura je táhlá a žvýkavá, jelikož se do zmrzlinové směsi přidává arabská guma a mouka zvaná salepu. V některých regionech se vyrábí tak hustá, že k její konzumaci je nutné použít příbor. Ochucení bývá různě, ale nejčastěji se ochucuje skořicí.

Podobné příspěvky